ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ 2-3-2014

I. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ  ΑΘΗΝΩΝ

Η ‘’ΜΑΡΤΥΡΙΑ’’ΤΟΥ  Ι. Ν. ΑΓ. ΤΙΜΟΘΕΟΥ  ΚΑΙ  ΜΑΥΡΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΤΗΛ.210-9928744, 9965063                       www.agiamavra.gr

2\3 \2014   Tεύχος 171  ¨Ετος 6ο

H είσοδος στή Μ. Τεσσαρακοστή  ( Τού Αρχ.Λεβ Ζιλέ )

      Η  Δευτέρα που ακολουθεί την Κυριακή της Τυρινής είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Να ‘μαστε λοιπόν στην πορεία των σαράντα ημερών που μας προετοιμάζει για τον καιρό του Πάθους και την Ανάσταση.

           Βασικό χαρακτηριστικό της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η νηστεία. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ή να αντιμετωπίσουμε με ελαφρότητα τη νηστεία των τροφών. Οι πατέρες της Εκκλησίας και η συλλογική συνείδηση των πιστών έχουν τέλεια διακρίνει την πνευματική αξία, επανορθωτική και καθαρτική, της αποχής από ορισμένες τροφές. Θα ήταν όμως σοβαρό λάθος να περιορίσουμε τή νηστεία στη μία αυτή διάσταση. Η νηστεία του σώματος θα πρέπει να συνοδεύεται και από μία άλλη νηστεία.

           Η τάξη της  Εκκλησίας των πρώτων αιώνων απαγόρευε κατά τη Μεγάλη Σαρακοστή τη συζυγική σχέση, τη συμμετοχή σε γιορτές, την παρουσία των Χριστιανών σε θεάματα. Αυτή η τάξη  έχει αποδυναμωθεί και ίσως δεν παρουσιάζεται στους πιστούς με την ίδια αυστηρότητα, όπως κατά την εποχή των πατέρων.

        Παραμένει όμως ακριβής ένδειξη του πνεύματος και της πρόθεσης της Εκκλησίας. Αυτή η πρόθεση συνίσταται στο να ασκηθούμε, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, σ’ έναν αυστηρότερο έλεγχο των σκέψεων, των λόγων και των πράξεών μας και να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στο Πρόσωπο και τις απαιτήσεις του Σωτήρος. Η φιλανθρωπία είναι και αυτή ένας τρόπος τήρησης της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τον οποίο θερμά συνιστούσαν οι πατέρες. Νηστεία ευάρεστη στον Θεό είναι ένα σύνολο από το οποίο δεν πρέπει να αποκόπτουμε τις εσωτερικές η εξωτερικές πτυχές του, αλλά του οποίου οι εσωτερικές πτυχές ει ναι οι σημαντικότερες.Αξίζει ακόμη να αναφερθούμε στη θαυμάσια προσευχή η οποία αποδίδεται στον Άγιο Εφραίμ. Εδώ βρισκόμαστε πλέον μπροστά σ’ ένα ξεκάθαρο ξέσπασμα της ψυχής, σύντομο, νηφάλιο, θερμό. Συνοδευόμενη από μετάνοιες αυτή η προσευχή, απαγγέλλεται για πρώτη φορά το βράδυ της Κυριακής πριν από την Καθαρά Δευτέρα, κατά τη διάρκεια του Κατανυκτικού Εσπερινού.

Επαναλαμβάνεται στις περισσότερες Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κυρίως στη Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων:«Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου, πνεύμα αργίας,περιεργείας, φιλαρχίας και αργολογίας μη μοι δως.Πνεύμα δε σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, υπομονής και αγάπης χάρισαί μοι τω σω δούλω. Ναί, Κύριε  Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα και μη κατακρίνειν τον αδελφόν μου, ότι ευλογητός ει  εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.»

Η προσευχή αυτή συνοψίζει όλη την ουσία της πνευματικής ζωής. Ο χριστιανός που θα την επαναλαμβάνει συνεχώς, που θα τρέφεται με αυτή κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, θα φοιτά στο πιο απλό και ταυτόχρονα στο πιο τέλειο σχολείο. Αν μάλιστα περιοριστεί στο νάεπαναλαμβάνει και να νιώθει τις πρώτες λέξεις«Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου» , θα εισέλθει βαθιά στην πραγματικότητα της σχέσης ανάμεσα στον Θεό και στην ψυχή, στην ψυχή και στον Κύριό της.

Από το βιβλίο « Πασχαλινή κατάνυξη »,εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 200

 

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ …………

…Αυτή τη Σαρακοστή, φτιάξε ένα μυστικό κήπο στην ψυχή σου. Να ‘χεις κάποια πράγματα που θα τα ξέρεις μόνο εσύ κι ο Θεός. Μυστικά. Μυστικά δάκρυα ευγνωμοσύνης, μετάνοιας ή χαράς, μυστικές προσευχές, μυστικές ελεημοσύνες, μυστική καλοσύνη… Για να ακούσεις το μπράβο, μόνο απ’ το Θεό και τους Αγγέλους Του… Για να μην ξέρουν οι άνθρωποι ότι προοδεύεις, για να μη ξεχωρίζεις εγωιστικά. Αυτή τη Σαρακοστή θέλω να τη θυμάμαι με αναμνήσεις δυνατές, γνήσιες, αυθεντικές. Όχι να μιλώ, μα να ζω. Όχι φαντασίες, μα εμπειρίες.Αυτή τη Σαρακοστή θέλω να ζω στο εδώ και τώρα της πόλης μου, της σχολής μου, της δουλειάς μου, μα να έχω στην ψυχή μου ένα κλίμα, σαν αυτό που νιώθεις όταν περπατάς στα μονοπάτια της Ιερουσαλήμ…

 

Σα να περπατώ μαζί με τον Κύριο και τους Μαθητές Του, στην αγία Γη του 30μ.Χ.… Πορεία προς τα Ιεροσόλυμα, η φετινή μας Σαρακοστή…

 

Καλή Σαρακοστή. Καλή Ανάσταση!…

 

ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ 5.30μ.μ. ΘΑ

ΤΕΛΕΣΤΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕ-

ΡΙΝΟΣ  ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ << ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

ΤΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗΣ >>, ΔΙΟΤΙ  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ

ΤΩΝ  ΑΛΛΩΝ  ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ  ΤΗΣ

ΝΗΣΤΕΙΑΣ.AΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ  Η ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΜΕ ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ  ΠΟΥ ΘΑ

ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ,ΝΑ ΚΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥ

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ…

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ : a) Όρθρος-Ώρες-Εσπερινός  7.00 π.μ.

                           β) Μ. Απόδειπνο 5.00μ.μ

Η  Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΥΓΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΩΡΩΝ

 ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΠΡΩΙ ΑΠΌ 7.00 π. μ.

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ

ΚΆΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΔΥΟ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ            ΤΩΝ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ

Α) 5.30μ.μ.                           Β)7.30 μ.μ.

 

Την Παρασκευή της Ά εβδομάδος  η Ακολουθία των κολλύβων 4:30 μ.μ.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

ΟΡΘΡΟΣ –Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 6.30 π.μ.

 

 

Η Α’ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ. ΑΣ  ΜΗΝ ΜΑΣ  ΦΑΙΝΕΤΑΙ  ΠΑΡΑΞΕΝΟ  ΤΟ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ  ΤΟΥΣ  ΛΙΓΟΥΣ ΤΟ  ΦΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ  ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟ

ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  ΕΙΝΑΙ  ΓΙ’ΑΥΤΟ  ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ.