Αρχικά, ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαύρας Ηλιουπόλεως είχε το εντυπωσιακό προνόμιο να μετακινείται από τόπου εις τόπον, γιατί απλά ήταν ένα είδος παράγκας, τοποθετημένης αρχικά σε καταπατημένη δασική περιοχή. Το μετακινούμενο παραγκο-εκκλησάκι, τον Αύγουστο του 1984 βρίσκει επιτέλους το χώρο του. Το Υπουργείο Γεωργίας παραχωρεί δασική έκταση που στην κυριολεξία ήταν μέρος γρανιτένιου τμήματος του Υμηττού. Η χαρά των κατοίκων αλλά και του πατρός Ιωάννου, που ήταν τότε εφημέριος στην εκκλησία, ήταν απερίγραπτη. Στο εξής νόμιμα και χωρίς παρενοχλήσεις από τις κυβερνητικές αρχές, θα μπορούσε να ανεγερθεί ναός περικαλλής και μοναδικός.

Παραγκο-εκκλησάκι Αγίας Μαύρας Ηλιουπόλεως

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το Σεπτέμβριο του 1985 και το έργο ανατέθηκε σε δύο αξιόλογους κατασκευαστές, στο Γεώργιο Αξιώτη, Αρχιτέκτονα και στο Νικόλαο Γωνιωτάκη, Πολιτικό Μηχανικό. Εργασίες εννέα χρόνων, στο διάστημα των οποίων εμφανίστηκαν εμπόδια και δυσκολίες, οικονομικές αδυναμίες και ελλείψεις, απογοητεύσεις και μικρότητες, αλλά τα πάντα πήραν τέλος με τα εγκαίνια που έγιναν τον Απρίλιο του 1994. Το έργο είναι συλλογικό, για την προβολή και τιμή των Αγίων, γιατί οι ενορίτες με την αγάπη τους πρόσφεραν τα πάντα.

Ενορία Αγίας Μαύρας Ηλιουπόλεως

Το τεράστιο αυτό αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα είναι έργο δικό τους, τους ανήκει, είναι ιδιοκτησία τους και ασφαλώς είναι ευλογημένοι και προστατευμένοι από το ζευγάρι των αγίων, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα της οικογένειας και ασφαλώς θα έρχονται αρωγοί σε κάθε προβληματική, σε κάθε δυσκολία εκείνων, που τους επικαλούνται.

Ο Ιερός Ναός πανηγυρίζει την μνήμη των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας στις 3 Μαΐου.